Kopřiva dvoudomá(Urtica Dioica)

Ttradice

kopřiva
Kopřivy poskytují silná vlákna, ze kterých je možno vyrobit nejen nitě, ale i plátno, lana, provazy, plachtovinu, rybářské sítě nebo dokonce papír. Používání kopřivy k těmto účelů bylo před dovezením lnu celkem běžné, dokonce i ve 2. světové válce se z kopřivového plátna vyráběly uniformy. V Rusku byly kopřivy používány k průmyslové výrobě barev na vlnu.
Do Británie byla zřejmě přivezena Římany. Z období starého Říma je také tento výrok: "Vezmi kopřivy, uvař je v oleji, namaž jím celé tělo a vetři ho důkladně do kůže - nachlazení bude pryč. Tato vlastnost kopřiv byla často používána na venkově, kde se věřilo, že šleháním kloubů zachvácených revmatismem kopřivou uleví bolesti.
Kopřivy byly kdysi oblíbené i v kuchyni. V 17.století se vařila po celé Británii hustá polévka z kopřiv a masa, která byla velmi oblíbená. Na venkově se pilo kopřivové pivo, především jako lék na dnu a revmatismus. Ve Skotsku byl běžný puding z kopřiv. Stejně jako pivo i placky z kopřiv byly používány jako léčivo.
Kopřivy byly spojovány s bleskem a podsvětím. Podle římských cikánů rostou kopřivy hlavně tam, kde jsou pod povrchem chodbičky vedoucí k místům obývaným skřítky. Svazek čerstvě nasekaných kopřiv daný pod postel nemocného prý pomůže k jeho rychlému uzdravení. A kopřiva v ruce prý podle lidových pověr zažene zlé duchy a strašidla. Šťáva z kopřiv vetřená do vlasů zabraňuje plešatění.

Jak vypadá

kopřiva
Kopřiva dvoudomá je běžně známá vytrvalá bylina, dorůstající výšky až 1,5m, její menší příbuzná Kopřiva Žahavka dorůstá výšky jen něco okolo 45cm. rostou na krajích cest, v rumištích, na okrajích skládek, v příkopech, u plotů a jsou považovány za obtížný plevel, který je jen velmi těžké odstranit ze zahrady. Pro lékařské použití se používají převážně plané druhy. Z bohatě větveného oddenku vyrůstá větší počet dutých čtyřhranných lodyh. Listy jsou stejně jako lodyha pokryty četnými žahavými a krycími štětinatými chlupy. Listy mají vejčitý až široce kopinatý tvar a mají hrubý pilovitý okraj. Z úžlabí horních listů vyrůstají laty drobných zelenavých květů. Její velké rozšíření má na svědomí podstatně znečištěné okolí lidských sídlišť. Vyskytuje se totiž hojně na místech se zvýšeným množstvím dusíku v půdě.

Co z ní sbíráme

Sbíranou částí jsou převážně listy sdrhávané z lodyh, někdy také nať, jejž nezdřevnatělé části o délce maximálně 50cm se sežínají z mladých zdravých rostlin srpem, nebo čímkoliv jiným =) . Suší se v tenké vrstvě buď na stinných místech nebo uměle, přičemž teplota nesmí překročit 60°C. Je důležité suit materiál rychle, aby si usušená bylina zachovala původní zelenou barvu. usušená je bez zápachu a má natrpklou chuť. V usušené droze by neměly být zčernalé nebo rozdrobené listy

Co obsahuje a k čemu ji lze použít

Celá kopřiva je obrovským zdrojem chlorofylu, který se z ní také průmyslově izoluje. Listy obsahují kávové a nenasycené mastné kyseliny, kyselinu křemičitou a minerální soli, např. draslíku a sodíku, které mají protizánětlivý a odvodňující účinek. obsahuje také třísloviny, které mají protikrvácivý účinek, dále pak kyselinu panthenovou, vitamin B1 karetonoidy, cholin, histamin a další látky.
Kopřiva je v dnešní době používána při infekcích močových cest a léčení a prevenci ledvinových kamenů. Vnitřně i zevně je používána k léčení revmatických potíží. Kořen kopřivy je sice teprve zkoumán, ale už nyní je používán k léčbě potíží s prostatou. Pití kopřivového čaje denně povzbudí krevní oběh a zdravý růst vlasů. K zastavení krvácení z nosu je dobré namočit vatový tampón do kopřivové šťávy a dát jej do nosní dírky. Čerstvé mladé listy je možné použít jako přídavek do pročišťující koupele. Nálev z kopřiv je také dobrým kloktadlem při bolestech v krku a při aftech.
Při používání kořene kopřivy se může objevit drobná žaludeční nebo střevní nevolnost.

Jak ji použít k magickým účelům

kopřiva
Totemovým zvířetem kopřivy je had, jedno z nejmocnějších totemových zvířat. had symbolizuje život, smrt a znovuzrození, protože se svléká z kůže a pak se objevuje znovu v jiné podobě jakoby zemřel a znovu se narodil.
Kopřiva měla pro naše předky velký význam jak z hlediska materiálního tak z hlediska duchovního. Kopřiva se na povrchu jeví jako nepřátelská rostlina, ale když se jí naučíme používat je velmi mocnou léčivou bylinou. To bylo v souladu s poznáním, největší odměny se dočkáme jedině po namáhavé zkoušce. kopřivový čaj se pil při výkonu spirituální nebo emocionální očisty silou ohně, která převádí tělesné utrpení na duchovní sebezdokonalení. kopřiva se dávala do kadidel při duchovních cestách po podsvětí nebo při zahánění negativity. kopřivový nálev nebo olej též sloužili k vysvěcení rituálního nože, aby se co nejdokonaleji přizpůsobil silám všech tří říší. kopřivové pivo nebo víno bylo nápojem rituálů doprovázejících zrození, iniciaci a smrt. Z kopřiv se podomácku vyráběl papír na magické dokumenty a připravovala se z ní barviva na roucha pro iniciaci a rituál vyvolávání vizí.

Recepty:

Kopřivový nálev
4 lžičky natě s listy
1/2 l vařící vody
nalijte vařící vodu na bylinu a nechte 10 minut vyluhovat.

Olejový výluh z kopřiv
Naplňte sklenici čerstvými kopřivami a zalijte rostlinným olejem. Nechte stát na slunném místěněkolik týdnů a poté sceďte do tmavé lahve.

Kopřivové pivo
4,5 l natě s listy
1 kg sladového výtažku
1 kg surového cukru
60 g chmele
citrónová šťáva
kvasinky
9 l vody
Omyjte kopřivy a zbavte je stonků- svařte 2 l vody, přidejte kopřivy a zvolna vařte 15 minut. Svařte 2 l vody a přidejte sladový výtažek a chmel. Zvolna vařte 15 minut. Do fermentační nádoby dejte cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte zbývající vodu a do vychladlé směsi kvasinky. Promíchejte a zakryjte čistým plátnem. nechte týden stát na teplém místě, denně promíchejte. Sceďte a nechte fermentovat. Po skončení fermentace stočte do lahví se šroubovacím uzávěrem; prostor 4 cm od víčka nechte prázdný. Do každélahve přidejte 1 lžičku moučkového cukru a pevně uzavřete. Před konzumací nechte pivo jeden týden stát.

Kopřivové víno
2,25 l natě s listy
vody
1 citron
1 kousek zázvorového oddenku
1,5 kg cukru
1 šálek studeného čaje
kvasinky a živná sůl
Omyjte nať a odstraňte stonky. Dejte kopřivy do hrnce se zázvorem, šťávou a nastrouhanou kůrou z citronu. Přiveďte k varu a zvolna 30 minut vařte. sceďte do demižonu. v trošce horké vody rozpusťte cukr, přidejte čaj a nalijte do demižonu. Dolijte po hrdlo vodou, a když je tekutina vlažná, přidejte kvasinky a živnou sůl. Nechte 7 dní na teplém místě. stočte do čistého demižonu, zajistěte vzduchovým uzávěrem a nechte fermentovat. Po skončení fermentace stočte do čistého demižonu a nechte víno vyčeřit, nalijte do lahví a uložte před konzumací na 6 měsíců.

Dorin

zpět na louku

Všechno, co se zde nachází, je volně šiřitelné, ale jen pod podmínkou, že objeví-li se to někde jinde, bude tam uvedeno, že to pochází z Hiddenwoodu. Pak budou bytosti z našeho lesa spokojené budou s námi dále spolupracovat.